RAHSIA LULUS KERJA KERAJAAN

Wednesday, July 11, 2012

NAK JADI CEO...TAK MUSTAHIL UNTUK DICAPAI...

Salam ceria anda semua, sudah lama firadila tidak menulis disini..Alhamdulillah..segala impian dan matlamat firadila untuk menjalankan pelbagai perniagaan sedang berjalan lancar..pasti ada yang turun dan naik..yang penting jangan berputus asa untuk mencuba..dan yang pasti hari yang kita ingin untuk berjaya itu akan dapat jua bila tiba masanya..insyaallah...firadila yakin kerana hidup ini umpama roda..sekejap kita boleh di atas dan sekejap kita boleh berada di bawah..sesungguhnya Allah itu Maha Adil mentadbir alam ini..

Untuk lebih motivasi, firadila hidangkan kata-kata motivasi dari blog Shahabudden Jalil ini. Tuan Shahabudden Jalil ini menjalankan kursus borong ke China..satu hari nanti impian firadila untuk ke China akan berjaya juga...teruskan membaca..

Saya menulis sebelum ini sebuah tajuk Bagaimana Untuk Menjadi Berjaya, Bahagia dan Kaya TANPA Berusaha dan Bekerja.Hasil daripada artikel itu, timbul beberapa persoalan lain dan antaranya ramai yang bertanya kepada saya, bagaimana mereka ingin melakukan apa yang mereka suka jika mereka sudah sedia terperangkap dengan pekerjaan yang sedia ada.


Katakan anda seorang pelayan di sebuah restoran. Anda tidak meminati kerja ini dan anda ingin menjadi seorang ahli korporat di sebuah syarikat yang besar dan ternama.


Pelayan Restoran ——-> Ahli Korporat


Mustahil bukan ?


Tentu anda fikir tidak logik dan sesuatu yang tidak mungkin terjadi. Namun dalam artikel ini saya akan merungkai rahsia bagaimana seorang pelayan restoran untuk menjadi seorang ahli korporat.


Apabila seseorang mendapat tuah atau peluang, kita biasa anggap orang ini bertuah dan mendapat rezeki bagaikan “bulan jatuh ke riba”. Memang ada keadaan orang yang mendapat tuah sebegini, namun dalam banyak keadaan, orang yang mendapat tuah adalah orang yang membuat sesuatu kerja dengan cara tertentu yang berbeza berbanding orang lain di tempat yang sama.


Peluang adalah sesuatu yang ada di mana-mana. Cuba anda lihat disekeliling anda, terlalu banyak kebetulan-kebetulan yang terjadi. Mungkin dalam ribuan manusia, anda bertemu seseorang dan seseorang itu akhirnya menjadi rakan anda hari ini. Tidakkah ini juga satu kebetulan ?


Bagaimana ibu bapa anda bertemu ? Bagaimana anda bertemu dengan pasangan anda ? Bagaimana anda bertemu dengan rakan universiti anda ?


Mungkin dalam banyak-banyak website yang anda layari, anda bertemu website ini yang anda baca dan mengubah hidup anda. Siapa tahu ? Namun peluang adalah sesuatu yang kita pasti ada dan kita tidak tahu bagaimana dan bila ia akan muncul.


Tidakkah semua ini adalah hasil daripada kebetulan-kebetulan yang tidak mungkin dirancang ?


Jadi bagaimana untuk anda menjadi orang yang bertuah dan mendapat peluang ? Ini persoalan utama yang perlu kita jawab.


Peluang terhidang kepada mereka yang bersedia untuk menerimanya. Apakah ciri-ciri orang yang bersedia ini ? Adakah anda mampu menjadi orang ini ?


Ya, semua daripada kita mampu dan sebenarnya peluang ini yang menunggu anda.


Orang yang bersedia yang saya maksudkan adalah orang yang membuat sekecil-kecil kerja dengan sebaik yang mungkin dan menghabiskan kerja yang sepatutnya dilakukannya pada waktu yang ditetapkan.


Untuk orang ini, peluang untuk berkembang sentiasa akan datang selagi orang ini kekal dalam ciri ini dengan sabar.


“Dan mintalah kepada Allah dengan jalan sabar dan mengerjakan solat...” (Al-Baqarah; 2:45)


Sabar bukanlah anda bermalas-malas dan menunggu peluang untuk datang kepada anda. Sabar bermaksud anda membuat kerja yang perlu anda buat di tempat anda dengan sebaik mungkin dan peluang pasti akan sampai. Ini janji Tuhan kepada manusia.


Dalam contoh yang saya beri di awal artikel ini, bagaimana seseorang yang bekerja sebagai pelayan restoran menjadi ahli korporat.


Bayangkan anda seorang pelayan restoran. Apa yang anda perlu lakukan ?


a. Meminta kepada Tuhan apa yang anda mahukan. – Ini bermaksud, anda perlu mempunyai objektif jelas tentang apa sebenarnya yang anda mahukan. Jika anda mahu menjadi ahli korporat, minta kepada Tuhan bahawa anda menjadi ahli korporat.


b. Sabar – Buat kerja yang anda perlu buat hari ini dengan sebaik mungkin. Lap meja, basuh pinggan mangkuk, ambil order dari pelanggan dengan baik, hantar makanan secepat mungkin. Jadi mahir dalam bidang anda ini dan buat kerja sebaik yang mungkin.


Apabila anda membuat kerja di tempat anda dengan sebaik mungkin, peluang akan terhidang buat anda sebagaimana anda menghidangkan makanan kepada pelanggan anda.


Katakan di tempat anda ada pelanggan yang sering datang ke situ iaitu seorang pengurus di sebuah syarikat. Kebetulan pada hari itu, dia baru mendapat tahu bahawa ada pekerjanya yang sudah berhenti kerja dan dia perlu mencari pengganti kepada pekerja itu tadi. Sedang dia berfikir di meja makannya itu, dia ternampak anda dan dia tahu anda ini seorang yang sangat komited dalam kerja.


Tidak mustahil dia akan bertanya kepada anda samada anda berminat atau tidak untuk menjadi pekerjanya ? Sewaktu peluang sebegini terhidang, fikir dahulu samada ia selari atau tidak dengan apa yang anda minta pada Tuhan. Jika selari, jangan berlengah, terus rebut peluang ini.


Apabila anda bekerja di syarikat itu, anda masih perlu melakukan kerja di tempat anda dengan baik dan sempurna. Jika kerja anda adalah untuk membancuh kopi untuk tetamu, bancuh sebaik yang mungkin.


Daripada situ anda akan mendapat peluang lain, mungkin pembantu pengurus itu terlibat dalam kemalangan dan tidak mampu lagi bekerja. Jadi pada waktu pengurus anda mencari pengantinya mungkin dia akan nampak anda sudah layak untuk menjadi pembantunya.


Daripada situ selepas beberapa tahun mungkin pengurus itu akan dilantik menjadi CEO syarikat tersebut. Memandangkan anda ini adalah anak buahnya yang bagus dan paling diyakini, mungkin dia akan melantik anda menjadi salah seorang yang berjawatan tinggi. Kerana dia yakin terhadap anda.


Apabila CEO ini akan bersara, dia merasakan andalah yang paling layak untuk menggantikannya beliau, beliau akan melantik anda pula menjadi CEO yang baru.


Kini seorang pelayan restoran sudahpun menjadi CEO syarikat ternama.


Ini hanyalah contoh untuk membuatkan anda berfikir bahawa sebenarnya peluang tidak terhad kepada orang tertentu sahaja. Semua orang mempunyai peluang untuk menjadi sesiapa yang kita mahukan. Anda hanya perlu melakukannya dengan cara tertentu.


Cara ini juga bukanlah sesuatu yang luar biasa. Anda hanya perlu ada objektif yang jelas dan kemudiannya bekerja sebaik mungkin di tempat anda sekarang.


Kita semua tahu, bahawa setiap kegagalan adalah berpunca dari sikap. Jadi sudah pasti sikap jugalah yang menentukan kejayaan anda.


Jadi kini sudah jelas bagi anda, bagaimana untuk anda mendapat sesuatu yang anda suka dari tempat yang anda terperangkap sekarang.


Namun anda perlu ingat beberapa peringatan di sini. Orang yang sering membuat kerja dengan tidak sempurna akan merungut dan tidak berpuas hati dengan apa yang mereka ada sekarang. Mereka akan berkata, “saya terperangkap di sini, jika saya dapat pekerjaan itu, tentu saya akan lebih suka”.


Apabila berada di tempat pekerjaan kedua, perkara sama akan berlaku. Jadi anda sebagai pembaca tidak harus terperangkap dan satu lagi perangkap jika anda merasa diri anda kini terperangkap.


Syukur dengan apa yang anda ada sekarang dan buat kerja sebaik mungkin di tempat anda. Peluang yang anda idamkan pasti dan pasti akan sampai.


Sekian, terima kasih


Shahabudeen Jalil

Setelah membaca artikel yang cukup positif ini, tidak mustahilkan impian kita untuk menjadi CEO itu boleh dicapai walaupun pada mulanya kita ni makan gaji..Jadi, firadila target untuk jadi CEO dan syarikat firadila boleh menjadi Multi International seperti syarikat Sime Darby, JCorp, Tabung Haji dan sebagainya..

Nasihat firadila, apabila anda berpeluang berjumpa mereka yang telah menjadi usahawan yang berjaya...jangan tinggalkan untuk bertanya pengalaman mereka ketika mereka rugi dan bagaimana cara mereka untuk naik semula menjadi berjaya seperti sekarang..bagi firadila pengalaman mereka ini yang amat firadila perlukan..

Senyum selalu
firadila


No comments: