RAHSIA LULUS KERJA KERAJAAN

Tuesday, August 12, 2008

Buktikan dahulu kejayaan kecil...

Salam ceria pembaca blog....

Kejayaan kecil amat diperlukan untuk menjadikan kita bertambah semangat. Tanpa kejayaan kecil, motivasi untuk kita berjaya semakin berkurangan malah kita akan menjadi seorang yang cepat putus asa.

Kenapa kejayaan kecil perlu kita buktikan? Mengikut pengalaman saya, tanpa kejayaan kecil ini saya cepat merasa putus asa, tidak bersemangat dan tiada keyakinan diri untuk melakukan sesuatu. Ketahuilah bahawa apabila sikap putus asa ini telah sebati didalam kotak fikiran kita, secara automatik malas untuk berfikir, malas bertindak dan malas untuk membuktikan kemampuan kita jelas terpancar didalam setiap gerak geri kita. Oleh itu, cuba anda hindari dari bersikap begini kerana ianya akan merugikan anda.

Mulai sekarang, cuba anda fikirkan apakah matlamat kecil yang perlu anda capai dalam masa terdekat. Sebagai contoh, saya ingin menjahit baju kurung tapi saya tiada asas dalam jahitan. Apa yang perlu saya lakukan ialah melakukan tindakan pertama saya iaitu membeli kain, gunting dan peralatan jahitan yang lain. Kemudian, mencari guru yang boleh mengajar saya menjahit dan saya praktikkan apa yang guru saya ajar tadi dirumah. Apabila siap, saya amat bangga sekali bahawa saya boleh menjahit walaupun kali pertama. Saya ambil gambar baju yang saya jahit tadi dan tampalkan di dinding. Saya tulis "Kejayaan menjahit baju kurung".

Sekarang, apabila keyakinan sudah ada...saya sudah mengambil tempahan. :) terima kasih cikgu...Anda juga pasti boleh melakukan...Sekarang, bagaimana pula dengan kejayaan kecil anda...pastikan ianya mesti dicapai..

senyum dan ceria selalu..

firadila

No comments: