RAHSIA LULUS KERJA KERAJAAN

Tuesday, July 20, 2010

Berlatihlah berniaga dari sekarang...

Assalammualaikum dan salam ceria pembaca blog firadilamotivasi..


Anda sihat hari ini? Bagaimana dengan kehidupan anda sekarang? Adakah masih mendung lagi semendung hujan diluar sana.

Baiklah...hari ini firadila ingin menyentuh mengenai berniaga dari sekarang. Sebagaimana yang anda ketahui, ramai ibu bapa diluar sana tidak mahu melatih anak berniaga diusia masih kecil. Kenapa ya? Sering kali anda memberi alasan anak anda masih kecil dan perlukan perhatian yang penuh dari anda. Sebenarnya anda silap...kenapa saya berkata begitu?

Pertama : Kanak-kanak yang dilatih dari kecil dapat memahami akan pentingnya pengurusan kewangan. Dia juga dapat mengetahui akan wang keluar dan wang masuk.

Kedua : Kanak-kanak dapat dilatih untuk sentiasa menyimpan wang dengan cara menabung.

Ketiga : Dapat melatih anak anda betapa susahnya anda untuk mencari wang setiap hari. Jadi, mereka akan berfikir dua tiga kali sebelum meminta wang dari anda sekiranya dia telah dilatih untuk berniaga.

Baiklah..sekiranya anda telah terlewat untuk melatih anak anda untuk berniaga dari kecil...itu tidak mengapa...latihlah anak anda berniaga dari sekarang....ermmm...bagaimana ya nak berlatih anak anda berniaga dari usia remaja...disini ada jawapannya...

Pertama : Ketika anak anda belajar di universiti, beri galakan kepada anak anda untuk menjual barang yang selalu pelajar-pelajar ini perlukan. Sebagai contoh, ketika saya belajar di IPT dahulu..saya selalu menjual mee segera..satu bungkus hanya RM 1.00 sahaja. Hasilnya, jualan saya habis dengan cepatnya dan keuntugannya anda boleh hitung sendiri..Selain itu, anda juga boleh menjual pen drive, menyewa kereta dan sebagainya...

Kedua : Sekiranya anak anda tiada peluang belajar di IPT..itu tidak mengapa...latih lah anak anda untuk menjual secara sambilan. Sebagai contoh, kawan saya tidak bekerja selepas tamat belajar. Untuk mencari pendapatan lebih, dia telah menjual kek kawan (cup cake) dari rumah kek rumah. Hasilnya, beliau mendapat pendapatan yang lumayan.

Ketiga : Jadilah sebagai usahawan internet. Kegilaan remaja masa kini terhadap jalur lebar tanpa wayar semakin popular. Jadi, latihlah anak anda untuk mencari pendapatan dari internet. Bagaimana caranya anda boleh klik disini.

Oleh itu, berlatihlah berniaga dari sekarang...firadila yakin...selagi anda berusaha...disitu anda kejayaannya...jangan risau akan kejayaan kecil yang anda tempuhi....sesungguhnya kejayaan itu yang anda perlu banggakan daripada tidak berbuat apa-apa...yang penting mulakan langkah pertama..

senyum dan ceria selalu...

No comments: